
Microsoftowy kod dla... Linuksa
21 lipca 2009, 11:39Walka o rynek skłania nawet największych do podejmowania zaskakujących decyzji. Microsoft opublikował właśnie linuksowe sterowniki dla Hyper-V na licencji GPL.

Prąd z oddychania
29 stycznia 2010, 12:12Na Princeton University powstał silikonowy generator prądu, który zbiera energię z naturalnych ruchów ciała, takich jak oddychanie czy spacer. Generator może zapewnić zasilanie rozrusznikom serca, telefonom komórkowym i innym urządzeniom przenośnym.

Powstrząsowe deformacje ziemi
8 sierpnia 2010, 14:34Skorupa ziemska deformuje się i przemieszcza nie tylko podczas trzęsień ziemi, ale jeszcze długo po ich ustąpieniu. Analiza tych deformacji pozwala lepiej zrozumieć mechanizm kataklizmów a w rezultacie skuteczniej przewidywać związane z nimi zagrożenia.

Wilki śledzą ludzkie spojrzenie
25 lutego 2011, 10:10Wilki potrafią podążać za ludzkim spojrzeniem. U zwierząt społecznych to ważna umiejętność, ponieważ pozwala przewidzieć czyjś kolejny ruch, np. drapieżnika lub ofiary, a także śledzić ważne wydarzenia w stadzie.

Neurony reagują na ruch błony bębenkowej nie większy od atomu
20 października 2011, 11:16Ćmy rolnice tasiemki (Noctua pronuba) są tak wyczulone na ultradźwięki polujących nietoperzy, że neurony w ich uchu reagują na ruch błony bębenkowej odpowiadający wielkości atomu. Biolodzy z Uniwersytetu w Bristolu tłumaczą, że gdyby błonę bębenkową przeskalować, by miała grubość ściany z cegieł, owad byłby w stanie wykryć przemieszczenie ścianki na grubość włosa.

Teorie o ciemnej materii zagrożone?
19 kwietnia 2012, 10:50W Europejskim Obserwatorium Południowym (ESO) przeprowadzono badania, których wyniki mogą podważać teorie mówiące o istnieniu ciemnej materii

Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych

Google wyłączył internet
19 sierpnia 2013, 10:13O tym, że Google jest olbrzymią firmą, wie każdy. Jednak jak wielka to korporacja mogliśmy naocznie przekonać się przed trzema dniami, gdy o godzinie 13:37 polskiego czasu serwisy giganta były niedostępne. Awaria trwała niezwykle krótko, od 1 do 5 minut. W tym czasie nie moża było się połączyć z YouTube, Gmailem czy wyszukiwarką

Prześwietlanie plujki w locie
28 marca 2014, 09:10Badacze z Wielkiej Brytanii i Szwajcarii opracowali nową technikę obrazowania, która pozwoliła wykonać czasowo rozdzielczą mikrotomografię lecącej plujki pospolitej (Calliphora vicina).

Mariaż kuchni molekularnej i rzeczywistości wirtualnej
9 stycznia 2015, 14:37Kokiri Lab z Los Angeles chce zaproponować swoim klientom niskokaloryczne dania, które dzięki hełmowi do rzeczywistości wirtualnej Oculus Rift i rozpylanym w otoczeniu zapachom będą smakować jak stek, sushi albo ciasto.
« poprzednia strona następna strona » … 99 100 101 102 103 104 105 106